Senest om 20 år er cancer knækket

 

SUNDHED: Nye medicinske landvindinger vil betyde, at patienter fremover ikke vil dø, når de har udviklet kræft, forudser flere læger.

15-20 år fra nu – så vil ingen længere dø af kræft. Sådan lyder vurderingen fra forskningschef i Kræftens Bekæmpelse, Jørgen H. Olsen..

“På det tidspunkt vil kræft i stedet være en kronisk sygdom, der kan behandles”, siger han til Søndagsavisen.

Den holdning deles af klinikchefen ved kræftafdelingen på Odense Universitetshospital:
“Det er den generelle opfattelse, at kræft bliver en kronisk sygdom. Vi bliver bedre til at finde karakteristika ved de enkelte kræftformer og bedre til at angribe hver enkelt på en unik måde med ny medicin”, siger Peter Sørensen.

Det er nye behandlingsformer, som er på vej, der skal udrydde dødeligheden ved en kræftdiagnose. Hvor kemoterapi er i gift for kroppen, som kun kan tåle en lille mængde, vil den fremtidige medicin gå direkte ind og påvirke selve kræftcellernes stofskifte og dermed forhindre dem i at dele sig. Det betyder, at ondartede kræftceller ganske enkelt vil blive sat i bero.

34.000 danskere får hvert år stillet en kræftdiagnose, og der dør 16.000 om året på grund af én eller anden kræftform. Men der er faktisk sket en markant reduktion i dødsstatistikkerne.
Fra 1964-1968 var blot 25 procent af alle kvinder og 36 procent af alle mænd med en kræftdiagnose i live mindst fem år efter, at den var stillet.
Fra 2004-2008 er det tal steget til henholdsvis 50 procent og 55 procent.

 

 


Del dette indslag