Dansk Oscar-instruktør er død

gabrielaxel430KENDTE: Gabriel Axel, der i 1988 vandt en Oscar for ‘Babettes gæstebud’, sov søndag 9. februar stille ind.

Gabriel Axel skrev og instruerede Karen Blixen-fortællingen ‘Babettes gæstebud’, der vandt en Oscar i 1988 for bedste ikke-engelsksprogede film. Han blev dermed den første dansker til at vinde en af prestigefyldte statuetter i denne kategori.

Han blev født i Aarhus, men boede som barn i Paris, senere blev han fransk gift og boede i mange år dels i Frankrig og dels i Danmark.

Han var uddannet skuespiller og arbejdede i faget i den franske hovedstad frem til 1950. Herefter virkede han i nogle år som freelanceinstruktør på de københavnske scener.

Han debuterede som filminstruktør med den socialrealistiske ‘Altid ballade’. Det blev den første af en række film, der spændte vidt, lige fra ‘Den røde kappe’ til ‘Det tossede paradis’ og ‘Familien Gyldenkål’.

Hans kamp for at få lavet “Babettes gæstebud” er legendarisk og et stykke filmhistorie i sig selv. Han præsenterede sit første udkast i 1973, og 14 år senere fik den en begejstret modtagelse på festivalen i Cannes.

“Jeg har denne aften lært, at alt er muligt i vores smukke verden”, sagde en bevæget instruktør i sin takketale på Oscar-aftenen.

 


 LIKE OS PÅ FACEBOOK >>  Bliv ven med 2town.dk på Facebook, så får du de lokale tophistorier direkte på din væg

 


Del dette indslag