Dommedag rykker tættere på

atombombe728

VIDENSKAB: For nylig afslørede en række forskere, at vi nu er et skridt nærmere dommedag. Nyudviklede atomvåben, uregulerede klimaforandringer og verdens ledere får skylden.

Atomvåben, klimaforandringer og tøvende verdensledere. Det er ifølge en række forskere årsagen til, at dommedag nu er rykket tættere på. Torsdag 22. Januar offentliggjorde Bulletin of the Atomic Scientists, at viseren på deres symbolske dommedagsur nu er rykket tættere på ragnarok. Helt nøjagtigt til 23:57.

Siden 1947 har en række forskere stået bag uret, der viser, hvor tæt vi er på, at verden går under. Viseren har i over 60 år bevæget sig frem og tilbage, men de siden 2012 har den stået stille på fem minutter i midnat. Nu er den så rykket verden to minutter tættere på den skæbnesvangre dag.

Sidst viseren stod på 23:57 var tilbage i 1983. Dengang skulle årsagen findes i det iskolde forhold mellem Sovjetunionen og USA, men denne gang er det andre ting, der får forskerne til at reagere.

 

Enten Klimaændringerne eller Atomvåben bliver årsag til dommedag
Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) oplyser de på deres hjemmeside:
“Det er klart for alle, at den politiske modstand mod klimaindsatsen er skræmmende. Resultaterne er ikke overraskende, men de globale drivhusgas satser er nu 50 procent højere end de var i 1990. Samtidig er de siden 2000 steget mere end i de foregående tre årtier tilsammen”, forlyder det fra BAS, men også verdens atomvåben vækker bekymring hos forskerne.

“Siden afslutningen på den kolde krig har der været stor optimisme omkring evnen til at holde atomvåben-kapløbet i balance og roligt arbejde os væk fra afgrunden, som et angreb med atombomber vil medføre. Men den optimisme er fordampet af to grunde. Atomvåbenenes moderniseringsprogrammer og nedrustningens tilbagegang”, står der at læse på organisationens hjemmeside.

 

Et ur, der kan gå begge veje
Bulletin of the Atomic Scientists står bag et magasin, som dækker global sikkerhed, og uret er oprettet som en illustration på, hvor tæt menneskeheden er på at udslette sig selv.

Første gang forskerne benyttede sig af den symbolske klokke var tilbage i 1947. De blev oprettet som en konsekvens af, at USA havde brugt atombomber mod Hiroshima og Nagasaki to år forinden.

Siden har uret været stillet 21 gange. Værst så det ifølge forskerne ud i 1952, hvor USA besluttede sig for at arbejde for at udvikle en såkaldt hydrogen-bombe, der er langt mere kraftig end atombomben. Her stod viseren på 23:58, så vi har med andre ord været tættere på dommedag, end det er tilfældet nu.

 

 

 


Del dette indslag