Strafbart at anvende andres Facebook-profil

IT, GAMES & GADGET: To teenagedrenge har været for retten og fået bøder for at logge sig ind på en jævnaldrende piges konto på Facebook og ændre hendes profil.

facebook-crime728

Et profilbillede på Facebook af en pige med hendes kæreste blev ændret til et billede af hende og en tissemand. Flere af pigens private beskeder blev desuden gjort tilgængelige for alle, hun er ven med på det sociale medie.

Pigen og hendes forældre anmeldte sagen til politiet, som ved hjælp af computerens ip-adresse fandt frem til to drenge. De to teenagere blev tiltalt efter straffelovens paragraffer om overtrædelse af brevhemmeligheden, blufærdighedskrænkelse og for at viderebringe meddelelser om andres forhold.

Facerape
Det kaldes Facerape, når en person går ind på andres profil på Facebook og udgiver sig for at være den person eller ændrer i profilen. Men selvom facerape er et nyere fænomen, som sker på internettet, så gælder de samme regler som i resten af samfundet, påpeger psykolog Kuno Sørensen fra Red Barnet.

“Det er vigtigt ikke at gøre det, at det sker online, til noget specielt. Som sigtelserne siger, er der tale om at bryde brevhemmeligheden og videregive private meddelelser. Det er den krænkelse af privatlivet, vi skal have fat i”, siger Kuno Sørensen, som ikke har hørt om andre eksempler på at facerape har ført til retsforfølgelse.

“Men denne sag er et udmærket eksempel på, at hverken moral eller lovgivning virker anderledes på nettet”, siger han.

De to drenge slap dog med bøder på henholdsvis 2000 og 4000 kroner og et tiltalefrafald, da de mødte ved Retten i Helsingør.

“Sagen gik ud på, at de skulle have en ordentlig skideballe. Reelt var det grove drengestreger. Anklagemyndigheden besluttede, at det kan afgøres med et tiltalefrafald”, siger anklagerfuldmægtig Bernt Farver.

.


Del dette indslag