Teenagere er flove over at gå i bad

lockerroom400Medierne får skylden for, at teenagere skipper badet efter idræt.

Når der står idræt på skoleskemaet, har pigerne menstruation fire gange om måneden, og drengene har måske forstuvet en fod eller en lillefinger.

En undersøgelse viser, at 12 % af de unge mellem 13 og 16 år pjækker fra idræt, fordi de ikke har lyst til at gå i bad sammen med deres klassekammerater.

Det er dobbelt så mange som for fem år siden, og det gælder både piger og drenge.

Forklaringen er simpel, vurderer eksperterne bag undersøgelsen: De unge er flove over deres kroppe.

 

Benzin på bålet
“Med programmer som “Danmarks Næste Topmodel” og diverse musikvideoer er medierne med til at definere, hvordan man bør se ud for at være attraktiv“, siger Ulla Andersen, som er konsulent i Ungdomsringen.

“Jeg ved, at rigtig mange af de unge piger ser de programmer – og det er jo benzin på bålet. De unge tror, at man skal have lige så lange ben og flotte bryster som modellerne”, siger hun om undersøgelsen.

Undersøgelsen er lavet af Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik samt interesseorganisationen Ungdomsringen.

Ulla Andersen forklarer, at man er ekstra modtagelig, når man går fra at være barn til at være voksen.

“En af de mest omvæltende processer, man går igennem som menneske, er puberteten. Kroppen ændrer sig, og man skal redefinere sin identitet”, siger hun.

 

Forskruede kropsidealer
Søren Østergaard, Centerleder for Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik, fortæller, at de unge, der vælger idrætten fra på grund af badning, ikke er overvægtige.

“Det handler om, at de har nogle helt forskruede kropsidealer. Drengene tror, at de skal have en super veltrænet mave, mens pigerne vil have små bagdele og store bryster”, siger han.

Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik har foretaget undersøgelsen hvert femte år de sidste 15 år for at kortlægge de tendenser, der rører sig blandt de unge.

“Vi bruger resultaterne til at ruste de voksne, der arbejder med børn og unge til dagligt”, siger Søren Østergaard.

 

 

 


Del dette indslag