Vores vandforbrug falder, men prisen stiger

PRIVATØKONOMI: Danskerne bruger mindre vand end nogensinde før, men vandregninger vokser alligevel.

Danskernes er verdensmestre i at spare på drikkevandet, og forbruget af vand er nu historisk lavt.

Det samlede forbrug per dansker var sidste år på 102 liter per person om dagen mod 174 liter tilbage i 1990, viser tal fra vandsektorens brancheorganisation, Danva.

De seneste ti år er vandforbruget faldet med over 13 procent.

“Det er enormt glædeligt, at bevidstheden om vand som en begrænset ressource er slået igennem hos forbrugerne, der er blevet virkelig gode til at spare på vandet. En dansker bruger kun halvt så meget vand som en amerikaner”, siger Lars Therkildsen, formand for Danva.

Men selvom danskerne sparer løs, så stiger deres vandregning støt. Godt 30 procent af vandets pris har de senere år ret stabilt været afgifter og moms til staten. Også selve vandprisen ligger ret stabilt.

Men til gengæld vokser udgifterne til spildevandshåndtering. Fra 2012 til 2022 øgede drikkevands- og spildevandsselskaber landet over investeringerne med 1,6 milliarder kroner for at forhindre oversvømmelser efter skybrud, udskifte udtjente kloakker samt adskille regnvand og drikkevand i kloakkerne.

“Det er korrekt, at danskerne dermed desværre ikke oplever, at deres samlede vandafregning bliver mindre, selvom de sparer. Men de må trøste sig med at ved et større forbrug, var regningen blot blevet endnu større, fordi de investeringer, der laves i disse år, er nødvendig”, siger Danvas formand Lars Therkildsen.

.


Del dette indslag